duminică, 29 aprilie 2007

ARTICOLE APARUTE IN PRESA

                  PRIMARUL ORASULUI BROSTENI MIZEAZA PE FONDURI EUROPENE

Brosteni, orasul in care a invatat carte Ion Creanga, nu-si pierde din farmec nici astazi . Situat pe valea Bistritei, la 50 km de orasul Vatra Dornei si la 100 km de orasul Piatra Neamt, Brosteni a fost inzestrat, in cadru natural, cu frumuseti deosebite. Prioritatea primarului orasului, Stelian Chirila, este tocmai aceea de a pune în valoare si de a exploata financiar minunatiile turistice ale Brosteniului.
- Sunteti de doi ani la Primaria Brosteni si asta pentru ca locuitorii v-au acordat credit în ceea ce priveste promisiunile pe care le-ati facut în campania electorala. Ati onorat aceste promisiuni?
- Cea mai mare parte a problemelor pe care le-am identificat si propus spre rezolvare în anii mei de mandat a fost solutionata. Sunt însa proiecte care tin si de viitor. Acestea vor fi onorate pe termen mediu si lung. Prioritatile principale ale localitatii Brosteni sunt legate de infrastructura, însemnând drumuri, alimentari cu apa, canalizare si epurarea apelor uzate, probleme de mediu, reparatii la cladiri, constructii noi etc. Rezolvarea acestor neajunsuri ale orasului am abordat-o în cadrul unei strategii de dezvoltare a Brosteniului, care se va desfasura pe parcursul mai multor ani si cu finantari din fondurile Uniunii Europene în perioada 2007-2013.
- Ati enumerat mai multe proiecte pe care le aveti în vedere pentru locuitorii orasului Brosteni. De unde bani?
- Tocmai pentru ca sunt multe de facut pentru acest oras, în cei doi ani de administratie am dat întâietate întocmirii proiectelor care vor sta la baza accesarii fondurilor europene. Spre România vin bani de la Uniunea Europeana. Totul este sa-ti faci bine temele, sa vii cu propuneri de dezvoltare viabile si dupa aprobarea proiectelor sa respecti termenele de executie si, mai ales, termenii în care ti s-au alocat banii.
- Concret, ce ati realizat în cei doi ani de mandat pentru orasul Brosteni?
- Un tablou al desfasurarii actiunilor noastre s-ar prezenta astfel: am finalizat reparatiile la drumul comunal Holdita, alimentarea cu apa în satul Haleasa, acoperisurile la un numar de opt blocuri de locuinte. Sunt în curs de executie: drumul din satul Dârmoxa si alimentarea cu apa în satul Cotârgasi. Totodata, sunt în curs de executie o sala de sport, lucrarile de reabilitare a cladirilor Grupului Şcolar "Nicolae Nanu" – Brosteni, în valoare de 350.000 RON, lucrarile de reabilitare a Unitatii medico-sociale "Carmen Silva", în valoare de 780.000 RON, reparatiile la drumul comunal din beton din satul Cotârgasi, în valoare de 970.000 RON. Tot în curs de finalizare sunt lucrarile de amenajare a unei piete agroalimentare moderne în conformitate cu normele impuse de Uniunea Europeana. Am întocmit si depus la guvern, potrivit Ordonantei nr. 7/2006, proiecte pentru construirea unui numar de patru poduri, în valoare de 3.000.000 RON. În baza contractului de parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava trebuie sa începem asfaltarea drumului judetean în cartierul Neagra pe lungimea de 5 km. Avem întocmite sau sunt în curs de elaborare, pâna la sfârsitul anului, documentatiile tehnice pentru accesarea fondurilor europene privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apa a orasului, a sistemului de canalizare, amenajarea strazilor orasului, edificarea unui nou sediu de primarie si a centrului civic. Din punctul de vedere al accesarii fondurilor europene, anul 2007 ne prinde pregatiti.
- De ce ar trebui sa se gândeasca un om de afaceri sa-si investeasca banii în Brosteni?
- Chiar daca principala activitate din zona, mineritul, a disparut, în Brosteni se pot dezvolta afaceri frumoase în exploatarea si prelucrarea primara a lemnului, cresterea animalelor, comert, prelucrarea carnii. Zona se preteaza foarte bine si pentru turism, cresterea animalelor si a pastravilor. Pentru cei interesati vom pune la dispozitie terenurile necesare.


ARTICOL APARUT IN ZIARUL ADEVARUL DIN 25 SEPTEMBRIE 2006

 
Design by Free WordPress Themes