vineri, 25 martie 2011

Suspendat din funcţie în 2009, viceprimarul din Broşteni şi-a recâştigat funcţia în instanţă

de Sandrinio NEAGU

Suspendat din funcţia de viceprimar al oraşului Broşteni în aprilie 2009, Nicu Axinia a obţinut câştig de cauză în instanţele de judecată. Atât Tribunalul Suceava, cât şi Curtea de Apel Suceava au considerat că Hotărârea de Consiliu Local Nr. 12, din 30 aprilie 2009, prin care Nicu Axinia era suspendat din funcţia de viceprimar, nu este legală. În aceste condiţii, judecătorii au decis că fostul viceprimar trebuie repus pe funcţia anterioară.

Decizia de suspendare luată de consilierii locali din Broşteni s-a bazat pe faptul că Nicu Axinia era într-o situaţie de incompatibilitate, şi asta pentru că deţinea concomitent funcţia de viceprimar, dar şi pe cea de administrator al SC Senin Com SRL.

Or, potrivit legii, consilierii locali nu aveau dreptul de a lua decizia de suspendare, aspect reţinut şi de judecători.

„La emiterea actului administrativ a fost încălcată una din condiţiile esenţiale de legalitate a acestuia, şi anume aceea că actul administrativ trebuie să fie emis de organul administrativ numai în limitele competenţei prevăzute de lege. Astfel, articolul 91, aliniat 4, din Legea nr. 161/2003 prevede că în cazul în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile, prefectul va emite ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului ales”, se arată în motivarea instanţelor de judecată.

Astăzi se discută situaţia fostului viceprimar

Contactat telefonic, Stelian Chirilă, primarul oraşului Broşteni, a declarat că nu va respecta hotărârea instanţelor de judecată. Chirilă a şi motivat afirmaţia: „Domnului Axinia i-a fost retras sprijinul politic de către PSD, partid pe listele căruia a candidat, motiv pentru care şi-a pierdut calitatea de consilier local. Pierzându-şi această calitate nu poate ocupa nici funcţia de viceprimar. În şedinţa de Consiliu Local de mâine (n.a. – astăzi) vom pune în discuţie şi vom vota că domnul Axinia nu poate reveni pe funcţia de viceprimar”.

De cealaltă parte, Cătălin Nechifor, preşedintele PSD Suceava, a recunoscut că Nicu Axinia nu mai are calitatea de membru al acestei formaţiuni politice şi că nu a înaintat nici vreo cerere de a fi reprimit în partid.

„Noi suntem de părere că trebuie respectate hotărârile judecătoreşti. Este, într-adevăr, o situaţie atipică, dar primarul din Broşteni şi prefectul de Suceava trebuie să clarifice situaţia”, a opinat Nechifor.

Articol preluat din MONITORUL DE SUCEAVA

 
Design by Free WordPress Themes