15 apr. 2011

BROSTENI - ORASUL SAT ?

Editia din 10 aprilie 2011 a emisiunii IN PREMIERA, prezentata la postul de televiziune ANTENA 3, a avut in sumar un subiect lagat de felul cum au evoluat in ultimii ani localitatile ce au trecut de la statutul de comuna la acela de oras.
Au fost prezentate localitatile Flamanzi, din judetul Botosani , Cajvana si Brosteni din judetul Suceava.
Nu ma voi referi la ceea ce am vazut in Flamanzi si Cajvana, nu cunosc situatia si nu am ce comenta, cu toate ca si acele localitati trec printr-o perioada dificila, la fel ca si orasul Brosteni.

Acum 20 de ani, localitatea Brosteni era cea mai dezvoltata comuna de pe Valea Bistritei ( de la Vatra Dornei la Bicaz ).Industria miniera, prin intreprinderile ce se aflau in zona,exploatarea lemnului,prin sectoarele de exploatare,Sectia de confectii, Cooperativa de consum si alte institutii ce-si desfasurau activitatea pe teritoriul localitatii Brosteni, dadeau puterea economica specifica unui mic orasel. Se zvonea in acea vreme ca se intentiona declararea ca oras a localitatii Brosteni,cu numele ORASUL ION CREANGA......a ramas doar un zvon.
Anii ce au urmat dupa 1990, odata cu desfiintarea intreprinderilor miniere au dus la o scadere drastica a puterii economice, a zonei cat si a oamenilor.
Cu toate acestea ca urmare a referendumului din anul 2003 pentru declararea ca oras a comunei Brosteni, prin Legea  nr.83/2004 localitatea Brosteni dobandeste statutul de oras rangul III.
La momentul cand s-a organizat referendumul toata lumea era entuziasmata : Brosteniul e oras !


Dupa cum spunea intr-un interviu domnul Gheorghe Flutur,presedintele Consiliului judetean Suceava, Orasul Brosteni,la fel ca si celelalte comune din judetul Suceava declarate oras, a fost facut "la apelul de seara",asa ca sa dea bine la Uniunea Europeana.( CITESTE INTERVIUL AICI )
Sunt multe de spus........

 
Design by Free WordPress Themes