29 mai 2012

Fostul viceprimar din Brosteni, trimis in judecata pentru o inselaciune de peste 14 miliarde de lei vechi

Inainte sa devina viceprimar, pe cand ocupa functia de cosilier local, Nicu Axinia, in calitate de patron al SC Senin Com SRL, a falsificat, potrivit procurorilor, un contract de prestari servicii si modernizare a unui drum din orasul Brosteni, reusind astfel sa pacaleasca Banca Comerciala Romana cu suma de 1.436.542,08 lei. Anchetatorii au precizat ca nu s-a instituit niciun sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale, deoarece Nicu Axinia a avut grija sa treaca toate proprietatile sale pe numele altor persoane. Pentru fapta sa, fostul viceprimar din Brosteni risca intre 10 si 20 de ani de puscarie.
 Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava l-au trimis in judecata pe Nicu Axinia de 48 de ani, fost viceprimar in Brosteni, sub aspectul savarsirii infractiunilor de "inselaciune cu consecinte deosebit de grave" si "fals in inscrisuri sub semnatura privata".
Anchetatorii au stabilit ca faptele s-au petrecut in perioada decembrie 2007 - aprilie 2008, atunci cand ocupa functia de consilier local al orasului Brosteni. Potrivit sefului sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, procurorul Dumitru Dambu, Nicu Axinia, in calitate de administrator al Senin Com SRL, a intocmit un contract de prestari servicii, respectiv executarea unor lucrari de reparatii si intretinere a unor segmente de drum public in zona orasului Brosteni.
"Desi nu a efectuat nicio lucrare de intretinere sau reparatie, inculpatul a intocmit in fals o intreaga documentatie, dar si mijloace de plata, in speta bilete la ordin pe care le-a prezentat spre decontare unitatii bancare care administreaza contul beneficiarului", a explicat Dumitru Dambu.
Mai departe, deoarece documentele folosite aveau aparenta unor documente reale, banca a fost indusa in eroare si a efectuat platile solicitate. Este vorba de 1.436.542,08 lei.

A trecut toate bunurile pe numele rudelor si prietenilor
Anchetatorii au stabilit ca Axinia a reusit sa obtina aceasta suma prin intocmirea in totalitate in fals a contractelor comerciale, facturilor fiscale, proceselor verbale de receptie si nu in ultimul rand a biletelor la ordin. "Inculpatul a actionat ca un infractor de drept comun, fara sa profite de functiile sale publice", a mai precizat Dambu.
De retinut ca procurorii nu au instituit niciun sechestru asiguratoriu asupra bunurilor inculpatului, deoarece acesta, stiind probabil ce il asteapta, a trecut proprietatile si bunurile sale pe numele altor persoane, rude sau cunoscuti.
Potrivit actelor de urmarire penala, Nicu Axinia a falsificat un numar de 12 inscrisuri. "Probatoriul administrat in cauza, pe parcursul urmaririi penale, a relevat faptul ca inculpatul, in perioada decembrie 2007 - aprilie 2008, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a falsificat un numar de 12 inscrisuri sub semnatura privata (contracte de prestari servicii, bilete la ordin, procese - verbale de receptie a lucrarilor si facturi fiscale) si prin folosirea acestora, a indus in eroare unitatea bancara cu prilejul incheierii a trei contracte de scont, producand un prejudiciu in valoare totala de 1.436.542,08 lei", se arata intr-un comunicat trimis de Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava.

Candidat pentru functia de primar al Brosteniului la alegerile din 10 iunie
Nicu Axinia a fost viceprimarul orasului Brosteni, in perioada iunie 2008- aprilie 2009. Pe data de 30 aprilie, el a fost schimbat din functie in urma unei hotarari a Consiliului Local. Consilierii au luat aceasta masura pentru ca Axinia era intr-o situatie de incompatibilitate deoarece detinea concomitent functia de viceprimar si pe cea de administrator al SC Senin Com SRL. In martie anul trecut, Nicu Axinia si-a recastigat functia in instanta. Dosarul in care este cercetat pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata a fost trimis spre competenta solutionare, Tribunalului Suceava. Pentru fapta sa, potrivit codului penal, Nicu Axinia risca o pedeapsa cuprinsa intre 10 si 20 de ani de inchisoare.
(Paul BONDAR)

SURSA ARTICOL

 
Design by Free WordPress Themes