marți, 29 mai 2012

Reabilitarea unui drum judeţean, înşelăciune de 15 miliarde de lei vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările de reabilitare şi întreţinere a unui drum judeţean au stat la baza unei înşelăciuni de aproape 15 miliarde de lei vechi, se arată într-un comunicat remis ieri de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
Ilegalităţile, susţin procurorii, au fost puse la cale de Nicu Axinia, din oraşul Broşteni, administrator al SC Senin Com SRL, şi s-au petrecut în perioada 2007-2008.

Acuzat că a falsificat 12 documente: contracte de prestări servicii, bilete la ordin, procese-verbale de recepţie a lucrărilor şi facturi fiscale
În decembrie 2007, societatea din Broşteni a încheiat un contract de prestări servicii în construcţii cu SC Drumuri şi Poduri SA. Firma din Broşteni, administrată pe atunci de Axinia, s-a angajat să execute pentru Drumuri şi Poduri lucrări de reabilitare şi întreţinere pentru un segmentul de drum dintre localităţile Broşteni şi Dârmoxa pe DJ 174. Valoarea totală a lucrărilor era de 500.000 de lei, exclusiv TVA, părţile stabilind ca plata să se facă prin bilet la ordin prin BCR Vatra Dornei.
Nicu Axinia, se arată în actul de sesizare a instanţei, a cerut o garanţie de plată de la SC Drumuri şi Poduri, fiind emis în momentul semnării contractului (14 decembrie 2007) un bilet la ordin, pe care a fost aplicată doar ştampila societăţii din Suceava şi ştampila cu semnătura directorului general, fără semnătura olografă şi fără cea de-a doua semnătură, conform convenţiei bancare.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, deşi nici nu a primit ordinul de începere a lucrărilor de reparaţii şi nici nu a făcut vreo lucrare, administratorul firmei din Broşteni a scos o întreagă avere de la BCR, falsificând mai multe documente, chipurile, prin care arăta că lucrările au fost finalizate şi s-a făcut chiar recepţia lor.
„A falsificat un număr de 12 înscrisuri sub semnătură privată (contracte de prestări servicii, bilete la ordin, procese-verbale de recepţie a lucrărilor şi facturi fiscale) şi prin folosirea acestora, a indus în eroare unitatea bancară cu prilejul încheierii a trei contracte de scont, producând un prejudiciu în valoare totală de 1.436.542,08 lei”, precizează Mirela Fănaru, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Lucrări finalizate şi recepţionate în aceeaşi zi cu semnarea contractului de prestări servicii
În dosarul înaintat instanţei de judecată, procurorii explică şi care era modul de operare al afaceristului din Broşteni, pentru a păcăli banca şi a pune mâna pe bani. De exemplu, primul contract de scont a fost obţinut de societatea lui Axinia pe 20 decembrie 2007, la nici o săptămână după ce a semnat contractul cu Drumuri şi Poduri.
Omul de afaceri din Broşteni a indus banca în eroare completând în fals biletul la ordin primit drept garanţie de plată şi falsificând un contract de prestări servicii între firma sa şi SC Drumuri şi Poduri, identic ca format şi conţinut cu cel semnat în realitate pe 14 decembrie 2012, cu o singură excepţie, aceea că valoarea lucrărilor a crescut la 1.100.000 de lei, exclusiv TVA.
Nicu Axinia ar fi prezentat la bancă şi un proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în totalitate în fals, culmea, tot pe 14 decembrie 2007, în aceeaşi zi în care s-a semnat şi contractul real. Aşa-zisa recepţie a lucrărilor era „confirmată” tocmai de conducerea SC Drumuri şi Poduri.
Printre documentele depuse la bancă pentru a obţine contractul de scont era şi un alt document măsluit: o factură fiscală pentru 500.000 de lei.

„Mă aşteptam să apară aşa ceva la adresa mea, în campania electorală”
Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, Nicu Axinia a declarat că acuzaţiile ce i se aduc sunt nefondate şi că dosarul este unul politic, urmărindu-se discreditarea sa în campania electorală, omul de afaceri din Broşteni candidând din partea unei formaţiuni politice la funcţia de primar al oraşului. „Mă aşteptam să apară aşa ceva la adresa mea, în campania electorală”, a precizat Nicu Axinia.
De partea cui este adevărul vor stabili instanţele de judecată. Dosarul se va judecat la Tribunalul Suceava, Nicu Axinia fiind acuzat de procurori de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals material în înscrisuri oficiale.

Articol preluat din MONITORUL DE SUCEAVA

 
Design by Free WordPress Themes