25 ian. 2013

Aniversarea Unirii Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859

Unirea Principatelor Române cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări Ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.
  In fiecare an la 24 ianuarie romanii sarbatoresc acest eveniment,ca o readucere aminte a faptelor savarsite de inaintasii nostri.
  Consiliul Local si Primaria orasului Brosteni au organizat in ziua de 24 ianuarie 2013 o manifestare la care au participat oficialitati ale orasului,elevi,cadre didactice precum si numerosi cetateni.
  Insemnatatea evenimentului a fost evocata de catre domnul profesor de istorie Nicolae Diaconescu.
La finalul manifestarii cei prezenti s-au unit intr-o hora simbolica a Unirii tuturor romanilor,iar organizatorii au servit pe cei prezenti cu o traditionala fasole cu ciolan.AICI puteti viziona toate fotografiile de la ecest eveniment

 
Design by Free WordPress Themes