8 ian. 2016

Ajutoare de la Uniunea Europeană

Un anunț făcut de Primăria Orașului Broșteni pentru persoanele care au depus actele pentru ajutoare de la Uniunea Europeană

7 ian. 2016

Gospodării inundate la Broşteni din cauza unui zăpor de gheaţă

Mai multe gospodării au fost inundate în localitatea suceveană Broşteni, după ce un pârâu a ieşit din matcă din cauza unui zăpor, a declarat presei, joi, prefectul Constantin Harasim.
Potrivit acestuia, pârâul Neagra a ieşit din matcă şi a inundat mai multe curţi în Broşteni, iar în zonă intervin cu utilaje echipe ale Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Broşteni, ale silvicultorilor şi secţiei drumuri naţionale.
Potrivit prefectului de Suceava, pe pârâul Neagra s-a format un pod de gheaţă, iar apa a ieşit din albie şi a inundat mai multe gospodării din zona respectivă.
Harasim a spus că prin intervenţia echipajelor ajunse la faţa locului urmează să fie îndepărtat zăporul format, iar apa să revină la matcă.
Totodată, ISU Suceava a informat că SVSU Broşteni şi Detaşamentul de pompieri Vatra Dornei intervin în zonă pentru eliminarea efectelor inundaţiilor şi prevenirea apariţiei altor situaţii similare.

Viceprimarul orasului Brosteni, ing. Mihai Moldeschi  a declarat urmatoarele "In urma încălzirii vremii si-au dat drumul ghețarii de pe pârâul Neagră si s-au blocat in zona fostului UFET inundand 8 gospodarii. Locuitorii afectați au reușit sa scoată animalele din grajduri si nu au fost persoane rănite. S-a intervenit cu un buldoexcavator de la primărie, si cu unul de la drumurile naționale, au participat membrii ai SVSU Brosteni, pompierii de la Vatra Dormei,polițiștii si jandarmii din Brosteni.
In primăvara Primăria Brosteni in colaborare cu SGA Suceava vor interveni pentru adamcirea albiei astfel încât asemenea fenomene sa nu se mai întâmple."


6 ian. 2016

Boboteaza in Orașul Broșteni

6 Ianuarie este ziua când creștinii sărbătoresc Boboteaza, ziua în care se sărbatorește Botezul Domnului Iisus Hristos în râul Iordanului.
Tradiția strămoșească spune că în această zi se sfintesc apele și se face Agheazma Mare.
Ca în fiecare an, în ziua de Bobotează,are loc o procesiune la care participă un mare număr de credincioși ai Parohiei Sfântul Nicolae din Broșteni.
Într-un alai ce a avut în frunte gospodari din Broșteni, precum și preoții slujitorii ai Bisericii "Sfântul Nicolae", preot paroh Ovidiu-Dimitrie Balabasciuc si preot Vasile Lehaci,un număr mare de locuitori ai orașului au mers la crucea de gheață construită pe malul râului Neagra, locul în care s-a savarșit slujba de Bobotează.CLICK PE IMAGINI PENTRU A MĂRI IMAGINILE


Traditii si obiceiuri de Boboteaza

Boboteaza (Iordanul) - 6 ianuarie: la Boboteaza nu se spala rufe, apa sfintita luata acum are puteri miraculoase, ea nu se strica niciodata. La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca crucea. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul.

Iordanitul femeilor: in satele din nordul tarii, pe vremuri, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Dupa ce serveau masa, ele cantau si jucau toata noaptea. Dimineata ieseau pe strada si luau pe sus barbatii care apareau intamplator pe drum, ii luau cu forta la rau amenintandu-i cu aruncatul in apa. Tot acum, in unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite prin udarea cu apa din fantana sau dintr-un rau. In noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o bucatica de busuioc; busuioc se pune si sub perna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an.

Sfantul Ioan Botezatorul - 7 ianuarie: acest obicei, numit "Udatul Ionilor", are loc in Transilvania si Bucovina. In Bucovina, la portile tuturor care poarta acest nume se pune un brad impodobit, iar acesta da o petrecere cu lautari. In Transilvania cei care poarta acest nume sunt purtati cu mare alai prin sat pana la rau unde sunt botezati/ purificati.

Boboteaza

In suita celor 12 sarbatori importante crestine se numara si Boboteaza (Botezul Domnului), tinuta in fiecare an, in ziua a sasea a lunii ianuarie. Sarbatoarea este menita sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica, la implinirea varstei de aproximativ 30 de ani. Intrucat in aceasta zi Iisus s-a prezentat pentru prima data in lume, sarbatoarea se mai numeste si Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului. Inca din sec. 3, poate si mai inainte, este semnalat inceputul acesteia. Cert este ca in "Constitutiile Apostolice" Boboteaza figura deja printre sarbatorile crestine, alaturi de Craciun si de Pasti.

In Iordan botezandu-Te Tu, Doamne...

Boboteaza mai este cunoscuta si sub numele de Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului, Descoperirea Cuvantului Intrupat

Sarbatorita inca de la inceput in ziua de 6 ianuarie, multa vreme impreuna cu Craciunul (lucru ramas pana astazi in practica Bisericii otodoxe ruse, a Bisericii Armene si a celorlalte biserici necalcedoniene), Boboteaza mai este cunoscuta si sub numele de Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului, Descoperirea Cuvantului Intrupat.
Evenimentul Botezului este descris de catre toti evanghelistii. Matei ne relateaza ca Iisus a venit din Galileea la raul Iordan unde boteza Ioan Botezatorul, cerand sa fie si el botezat. Ioan i-a zis: "Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine" (Matei 3, 14), iar la raspunsul lui Iisus ca asa se cuvine, a fost botezat in cele din urma de catre Ioan. Boboteaza (Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul se boteaza in Iordan de catre Ioan, Spiritul Sfant se coboara asupra lui Iisus in chip de porumbel, iar Tatal din cer Il declara ca fiind Fiul sau.
Boboteaza (6 Ianuarie) si cu Sf. Ioan (7 Ianuarie) aproape ca formeaza una si aceeasi sarbatoare. In ajun, preotul sfinteste casele cu apa care a fost sfintita in dimineata aceea dupa Liturghie. Oamenii tin post negru pana ce vine preotul si beau din aceasta apa sfintita. Preotul este precedat de copii imbracati in camasi albe, sunand din clopotei si deschizand calea preotului, strigand Kira Leisa, adica pronuntarea romaneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieste). Pe langa Troparul Bobotezei, copii canta colinde speciale care descriu minunea care a avut loc la Iordan (Botezul lui Iisus). In ziua aceasta, in afara de preot, nimeni nu se duce colindand din casa in casa.
In ziua de Boboteaza, dupa liturghie, preotul impreuna cu enoriasii fac o procesiune spre un lac, rau sau vreun izvor, pentru slujba Sfintirii Apelor. Cand Troparul Bobotezei incepe, vanatorii si padurarii satului impusca peste ape ca sa alunge duhurile necurate. Astazi, acest obicei a pastrat doar semnificatia festiva a unui foc de artificii, fiind lipsit de simbolism. Daca este frig, se pregateste o cruce de ghiata, pentru a marca locul slujbei si la sfarsit preotul arunca in apa o cruce de lemn, iar feciorii satului se arunca sa o scoata, chiar daca este ger. Se crede ca in ziua aceasta toate apele pamantului sunt sfintite; de aceea femeile nu spala rufe pentru urmatoarele opt zile pana la sfarsitul praznicului.

5 ian. 2016

Am revenit !

Din dorința de a face cunoscut pe internet ORAȘUL BROȘTENI, înafara de postările ce se fac pe Facebook pe pagina orasului, începănd de astăzi toate noutățile vor fi publicate pe această pagină. Postările pe Facebook se adresează doar celor ce sunt conectați în această rețea de socializare, nefiind indexată de motoarele de căutare web.În ultima perioada am observat scăderea interesului navigatorilor pe internet si a motoarelor de căutare referitoare la această pagină, drept pentru care am reluat postarile.
Începând cu  anul 2007 am publicat o serie de materiale care au ilustrat istoricul localității,fotografii vechi,videoclipuri cu evenimentele petrecute în Broșteni și alte articole de interes. Pană la aceasta dată pagina a fost accesată de 382.561 ori, avand cele mai importante accesari din :
România
289930
Italia
25306
Statele Unite ale Americii
17228
Germania
9040
Spania
6026
Regatul Unit
3944
Republica Moldova
2620
Ucraina
2581
Franța
2394
Rusia
1328  
Pe viitor aș dori să găsesc colaboratori pentru redactarea conținutului. Oricine doreste să colaboreze cu orice fel de materiale (texte, fotografii, video) poate să mă contacteze pe adresa de mail lungu64@yahoo.com sau pe pagina de Facebook  https://www.facebook.com/vasilelungu

FOTOGRAFIA ZILEI - CRUCEA DE BOBOTEAZĂ

 
Design by Free WordPress Themes