9 sept. 2007

IARNA IN MUNTII BISTRITEI

Fiecare anotimp are frumusetea lui.Primavara te incanta cu verdele crud al codrului,cu mirosul de pamant reavan,venirea randunelelor,primele flori de padure si splendoarea pomilor infloriti.Vara e sezonul vacantelor:mare,soare,munte,fructe din belsug,seceris.E vremea cositului: te incanta mirosul de iarba proaspat cosita,cantecul greierilor si intepatul scleptilor.
Primele brume,ruginiul codrului,plecarea berzelor.......vine toamna!
Asa am caracterizat eu cele trei anotimpuri.Sunt foarte frumoase,dar pe mine cel mai mult ma incanta cel cu numarul patru:iarna.
Nu stiu de ce sunt asa de incantat de anotimpul asta? Poate faptul ca sunt nascut in miez de iarna ma face sa fiu asa de atasat de acest anotimp.
Iarna e timpul colindelor,venirea noului an,vine popa cu chiralesa,se aud porcii cum tipa prin sat( le-a venit vremea lor),copiii bat tobele de pe la Sfantul Nicolae si pana la Anul Nou,facem tuica,afumam carnea si spargem nuci pentru cozonacul de Craciun....
Pentru mine tot ce se intampla iarna a devenit un adevarat ritual.
Acum cativa ani lucram la padure.Faceam exploatare forestiera.Lucrul nu era usor:te udai pana la brau,caci era zapada mare,alunecai pe gheata ascunsa sub zapada si multe altele.Acestea erau suplimentul caci greul era munca in sine.Lucrul cu tapina,toporul si drujba nu e usor,dar oboseala i-ti trecea cand,la amiaza,faceai un foc si-ti faceai o frigare,mai spuneai cateva"minciuni"cu tovarasii de lucru si-ti mai aruncai privirea prin imprejurimi.
Cam asa ceva se vede iarna prin locurile noastre:

 
Design by Free WordPress Themes