29 apr. 2010

Orasul facut "la apelul de seara"

Umbland pe net si cautand ceva legat de Orasul Brosteni am dat de un articol ce m-a lasat tablou.Acest articol este transpunerea textuala a unei emisiuni difuzate de catre RadioTop Suceava si care are ca subiect relatarea facuta de domnul Gheorghe Flutur,presedintele Consiliului Judetean Suceava,referitoare la modul cum Comuna Brosteni s-a transformat in Orasul Brosteni.
Va prezint articolul

Oraşul cu WC în curte

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că a solicitat Guvernului României să includă cîteva localităţi din judeţul nostru în programul care să le permită să contracteze credite de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În principal este vorba despre cele 8 comune care au fost făcute oraşe, la apelul de seară, în timpul Guvernului PSD. Ţin minte că în iarna lui 2003, parcă, am fost la Broşteni pentru a face un reportaj într-una dintre comunele care aveau să devină oraşe. La Broşteni era sărăcia de pe lume. Nişte blocuri din care se furaseră cărămizile stăteau să cadă, în faţa blocurilor care încă mai erau locuite se aflau nişte coteţe în care erau depozitate lemnele pentru încălzirea caselor, iar în centrul comunei erau întinse nişte mese răblăgite pe care fuseseră expuse mărfuri de proastă calitate de care nu se interesa nimeni. Într-un butic prăpădit o fată se încălzea la o sobă antică şi de demult, şi aştepta să vină cineva să cumpere un pachet de ţigări sau o pungă de pufarin, dar şi pe cineva care să-i facă o chemare în Italia, la muncă. WC-ul Primăriei se afla în fundul curţii şi cred că acum tot acolo e.

La vremea aceea, pentru a arăta Uniunii Europene că în România se trăieşte din ce în ce mai bine şi, deci, ţara noastră merită să fie primită în Uniune, autorităţile pesediste au măsluit nişte acte. Au scris în rapoarte că există nu ştiu cîte reţele de apă şi canal, că energia electrică a ajuns la becurile tuturor, că, în general, nivelul de civilizaţie a atins nişte cote ameţitoare. După aia, s-au făcut nişte referendumuri la care lumea nu prea a ştiut pentru ce votează şi, astfel, mai multe comune au obţinut statutul de oraş. Însă, acestea n-au mai putut primi fonduri europene pentru că nu mai erau aşezări rurale. În acelaşi timp nu au putut beneficia de fonduri de dezvoltare, şi pentru că erau oraşe, dar nu prea. Ţin minte că, la vremea aceea, unul dintre pesediştii care militau pentru transformarea comunelor în oraşe cu orice chip era Mihai Grozavu. În timpul Guvernului PSD, cel dintre anii 2000 şi 2004, domnul Grozavu a fost subprefect, dar şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Acum ar trebui ca cineva să plătească pentru înapoierea la care au fost condamnate comunele făcute oraşe la apel de seară. Dar, cine să plătească dacă domnul Grozavu nu mai are nici o funcţie? Pentru că, la noi, în cel mai rău caz, se plăteşte doar cu funcţia.

Articolul este insotit si de inregistrarea emisiunii pe care puteti sa o ascultati in playerul de mai jos.


Articolul a aparut in data de 28 iulie 2009 si se poate citi AICI

28 apr. 2010

TV LIVE ROMANIA


 
Design by Free WordPress Themes