OAMENI DE SEAMA AI BROSTENIULUI
Leon Mrejeru
(1879-1945)
Este unul din marii invatatori ai tarii.Nascut la 10 februarie 1879 in satul Cotargasi, comuna Brosteni, jud.Suceava, a urmat scoala primara cu sase clase la Brosteni cu Mihai Lupescu.
A urmat doua clase la Gimanaziul din Falticeni, unde a avut colegi pe Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Ion Dragoslav.Prietenia si stima reciproca dintre M. Sadoveanu si L.Mrejeru a durat toata viata.
Influentat de dascalul sau, M.Lupescu, Leon Mrejeru a tinut sa ajunga invatator.In 1894 este admis la Scoala Normala "Vasile Lupu", unde a fost un elev eminent, apreciat de directorul Ioan Mitru.La examenul de capacitate, tinut la Bucuresti in fata unei singure comisii a reusit cu media 9,34, fiind clasificat primul din 154 candidati.
Dupa absolvire a fost numit invatator in satul Crucea, comuna Brosteni, jud.Suceava, la data de 1 septembrie 1899.A preferat un sat din locurile natale. A functionat la mai multe scoli din judet si din tara, iar in final s-a stabilit la Piatra Neamt la Scoala primara de baieti nr.2, unde a functionat pana la iesirea la pensie, in 1936.
In timpul carierei a ocupat mai multe locuri de raspundere:revizor scolar clasa a II-a in jud. Neamt, revizor scolar clasa a I si organizatorul scolii romanesti din Silistra (1914-1916), propagandist cultural in Basarabia. A indeplinit functia de inspector scolar pentru Ardeal si Bucovina, membru in Consiliul general de instructie(1925-1930; 1932-1935), deputat in Parlament(1919-1920; 1922-1926; 1927-1928) si Prefect al judetului Neamt(1933-1937)
In 1912 Leon Mrejeru era deja un invatator cunoscut in judet si in tara.In 1911, la sarbatorirea lui Spiru Haret, cuvantul din partea invatatorilor din Romania el l-a rostit. In 1912, invatatorii nemteni in frunte cu P.Gheorghiasa si C.Stan, au intreprin o actiune prin care taranii sa aiba deputatul lorla Colegiul al III-leapropus si ales de ei si nu impus de sus.
Dupa razboiul balcanic din 1913, in urma pacii de la Bucuresti, cele doua judete din Cadrilater au revenit Romaniei. Ministerul instructiuni a hotarat ca in aceste judete sa trimita ca inspectori scolari doi dintre cei mai buni invatatori din tara. Unul a fost Leon Mrejeru numit revizor clasa I in judetul Dorostor. Aici a functionat pana la 15 august 1916 can Romania intrand in razboi, Leon Mrejeru a fost incorporat si trimis pe front, unde ca si in viata sociala a fost in primele randuri.
A participat la peste 20 de lupte in diferite localitati, iar pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu ordinele "Sf.Ana", "Coroana Romaniei", "Steaua Romaniei" si inaintat la gradul de capitan.
Ca deputat si prefect a avut atentia indreptata tot timpul spre scoala. Datorita lui s-au cladit in judetul Neamt, peste 100 de scoli primare, s-a infiintat la Piatra Neamt un liceu de fete si s-a construit un local pentru acest liceu, s-a adaugat un etaj la cladirea liceului de baieti din Piatra Neamt. Leon Mrejeru este dupa dr.Constantin Angelescu cel mai mare constructor de scoli din Romania interbelica.
Leon Mrejeru s-a remarcat si in publicistica. Inca de cand era elev la Scoala Normala "Vasile Lupu" a inceput sa publice cronici culturale si chiar articole, iar dupa absolvire, il gasim prezent in multe reviste: "Sezatoarea", "Ion Creanga", "Invatamantul primar", "Convorbiri literare", "Albina", s.a.
Cand prezentat cererea de demisie din invatamant, pentru a iesi la pensie, dr.C. Angelescu a insistat sa continue munca in invatamant.Leon Mrejeru n-a cedat acestor insistente. In rezolutia pusa pe cerere ministrul a scris: ".....cu cea mai mare parere de rau Ministrul Culturii Nationale accepta aceasta demisi pe data de 1 septembrie 1936 si regreta din suflet ca un dascal cu asa mari calitati si care a adus atat de insemnate servicii scoalei si culturii nationale paraseste invatamantul"
A murit in ziua de 14 mai 1945 la Mizil pe cand se intorcea din refugiu. Invatatorii din partea Mizilului l-au inmormantat cu toate onorurile, iar in 1968 osemintele i-au fost stramutate la Piatra Neamt unde a pus cea mai mare parte din suflet in munca sa.
Acest articol a fost copiat din Monografia Brosteniului,
lucrare realizata de Prof. Vasile Candrea
Editura Ankarom
IASI-1995
Un comentariu
M-a numesc Dan Mrejeru si sint nepotul lui Leon Mrejeru. Citind documentarul de mai sus l-am gasit incomplect. Stiu de la tatal meu Ionel Mrejeru o serie de date despre bunicul Leon care nu apar aici. De exemplu la absolvire Leon si Sadoveanu au fost primiti de ministrul invatamintului de atunci, Spiru Haret care le-a oferit la amindoi posturi de asistent universitar la Bucuresti si Iasi.Leon a refuzat in urma unei discutii avute cu Spiru haret care a indicat ca este bine sa se dedice promovarii invatamintului in Romania asa cum Spiru facuse cind a abandonat cariera stiintifica pentru o cariera administrativa de promovare a invatamintului. Deci Leon a ales satul Crucea unde a construit in 2 luni o scoala primara unde a functionat din toamna aceluiasi an. Leon si sotia lui Eugenia au functionat aici ca invatatori pentru a ajuta satenii sa devina intelectualii de mai tirziu.
Un alt element ne mentionat este ca Familia Mrejeru era proprietara unei mari parti a Vaii Bistritei, dar satenii nu aveau de lucru decit in industria lemnului care nu era o industrie propriuzisa ci utilizau plutele sa transporte lemnul aval. Leon a ramas singurul mostenitor al familiei dupa moartea fratilor si l-a contactat pe Carol I caruia i-a donat aceste domenii ce au devenit primele domenii regale. Ulterior Carol I le-a donat mai departe Familiei Sutu. Oricum Carol I s-a tinut de cuvint si a atras capital pentru constructia de gatere si fabrici de cherestea si mobila (Fabrica de mobila din Piatra Neamt).
Un alt element omis in documentarul de mai sus este functia lui Leon ca sef de Stat Major al Regimentului de Vinatori de Munte Tirgu Neamt, ulterior devenit divizie.
Cu acest regiment Leon a avut o contributie decisiva in Razboiul Balcanic cind a intrat in fruntea acestui regiment (ceilalti comandanti au pierit in lupte) in Sofia unde l-a arestat pe Regele Bulgariei care a semnat capitularea neconditionata. Decoratiile primite si vizibile pe piept in numeroase poze au fost investigate la Ministerul Apararii de specialisti care au indicat exact pentru ce actiuni militare au fost acordate.
In cursul primului razboi Mondial Leon a participat cu aceeasi unitate militara la aparatea trecatorii de la Bicaz-Lacul Rosu. Leon a decis o contraofensiva cu unitatea lui militara reusind sa avanseze pina la Ciceu iar ulterior a intrat in Cluj si Oradea ca prima unitate militara Romana.
La sfirsitul razboiului era cantonat la Oradea cind a primit misiunea de a avansa spre Budapesta unde a intrat dupa 6 zile de mars. Pentru actiunile din Transilvania si Ungaria a primit alte decoratii se sint vizibile in pozele lui si au fost identificate exact.
Leon revine la Bucuresti in 1919 la cererea lui Nicolae Iorga care scrises un articol depre Petru rares si a identificat ca urmasi ai lui Petru Rares familia Mrejeru.
Iorga i-a oferit un post in noua administratie cu care cistigase alegerile nationale. Dupa caderea guvernului si partidului lui Iorga, Leon a trecut la Liberali cu care era prefect de Neamt cind erau la putere si vicepresedinte a Camerei Deputatilor cind era in opozitie.
Functia de vicepresedinte a Camerei Deputatilor a fost extrem de prestigioasa si l-a ajutat sa obtina fonduri pentru dezvoltarea sistemului de scoli din Judetul Neamt. Deasemeni ca prefect de Neamt a canalizat fonduri pentru dezvoltarea invatamintului local judetean.
Pentru o anumita perioada Leon a fost membru al Consiliului National Religios (ca vicepresedinte al camerei Deputatilor), unde ceilalti membri erau regele, seful de stat major al armatei, premierul, patriarhul si mitropolitii.
Toate aceste informatii au fost publice la vremea lor si se pot confima cu documentele dintre cele doua razboaie mondiale.
Trimiteți un comentariu