26 mar. 2011

Ziua Francofoniei la Grupul Scolar "Nicolai Nanu" Brosteni

   Pe 20 martie francofoni de pe 5 continente sarbatoresc  Ziua Internationala a Francofoniei .  
  Termenul “francofonie” a fost folosit pentru prima data in 1880 de catre geograful Onesim Reclus (1837-1916) pentru a desemna zonele geografice unde limba franceza era vorbita.    Francofonia  desemneaza  astazi toate popoarele  sau grupurile de persoane care  utilizeaza partial sau total limba franceza.
            Gratie statutului sau de limba oficiala sau co-oficiala in aproximativ 57 de state din 29 de tari,franceza este a doua limba din lume in ceea ce priveste importanta politica.
              De la inceputul anilor 60’ personalitati din fostele colonii franceze ca Diori Hamani (Nigeria),Habib Bourguiba(Tunisia),Norodom Sihanonk(Cambodgia) si Leopold Sedar Senghai(Senegal) au propus consolidarea tarilor independente care doresc sa continue relatiile cu Franta ,relatii bazate pe afinitati culturale si lingvistice .Aceasta propunere sta la baza organizarii Summitului Francofoniei,care a fost inaugurat in 1986,la Paris si care a fost urmat de multe altele ulterior.Tara noastra,de altfel,a fost una din tarile care au avut onoarea de a oraniza un astfel de eveniment.Summitul al Xl-lea a avut loc la Bucuresti,in septembrie 2006 si s-a desfasurat sub tema “Educatiei si informatiei noii tehnologii”.
              Elevii  Grupului Scolar “Nicolai Nanu “ din orasul Brosteni, indrumati de  doamna profesoara de limba franceza, Baroiu Ana-Maria, au organizat un   spectacol pentru a sarbatori Ziua Internationala a Francofoniei. Toti elevii, de la cei mai mici la cei mai mari, au intampinat cu bucurie si seriozitate in acelasi timp aceasta zi.


Spectacolul a avut loc in sala  de sport  a scolii si a avut in program piese de teatru foarte apreciate de public,un tango si  cantecele interpretate   de elevii claselor de gimnaziu   de liceu .  Spectatorii    au savurat din plin fiecare moment apreciind cu aplauze munca facuta cu pasiune de cei care  au pregatit spectacolul.    Acesta   a fost prezentat in limba franceza, fiind un exercitiu de limba pentru elevi   dar si cel mai bun mod de a promova limba si a motiva elevii sa invete mai bine limba franceza .  Pentru  aproximativ o ora  s-a vorbit,   s-a gandit, s-a actionat si  s-a trait cu emotie  maxima in spiritul valorilor francofoniei.  

25 mar. 2011

Suspendat din funcţie în 2009, viceprimarul din Broşteni şi-a recâştigat funcţia în instanţă

de Sandrinio NEAGU

Suspendat din funcţia de viceprimar al oraşului Broşteni în aprilie 2009, Nicu Axinia a obţinut câştig de cauză în instanţele de judecată. Atât Tribunalul Suceava, cât şi Curtea de Apel Suceava au considerat că Hotărârea de Consiliu Local Nr. 12, din 30 aprilie 2009, prin care Nicu Axinia era suspendat din funcţia de viceprimar, nu este legală. În aceste condiţii, judecătorii au decis că fostul viceprimar trebuie repus pe funcţia anterioară.

Decizia de suspendare luată de consilierii locali din Broşteni s-a bazat pe faptul că Nicu Axinia era într-o situaţie de incompatibilitate, şi asta pentru că deţinea concomitent funcţia de viceprimar, dar şi pe cea de administrator al SC Senin Com SRL.

Or, potrivit legii, consilierii locali nu aveau dreptul de a lua decizia de suspendare, aspect reţinut şi de judecători.

„La emiterea actului administrativ a fost încălcată una din condiţiile esenţiale de legalitate a acestuia, şi anume aceea că actul administrativ trebuie să fie emis de organul administrativ numai în limitele competenţei prevăzute de lege. Astfel, articolul 91, aliniat 4, din Legea nr. 161/2003 prevede că în cazul în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile, prefectul va emite ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului ales”, se arată în motivarea instanţelor de judecată.

Astăzi se discută situaţia fostului viceprimar

Contactat telefonic, Stelian Chirilă, primarul oraşului Broşteni, a declarat că nu va respecta hotărârea instanţelor de judecată. Chirilă a şi motivat afirmaţia: „Domnului Axinia i-a fost retras sprijinul politic de către PSD, partid pe listele căruia a candidat, motiv pentru care şi-a pierdut calitatea de consilier local. Pierzându-şi această calitate nu poate ocupa nici funcţia de viceprimar. În şedinţa de Consiliu Local de mâine (n.a. – astăzi) vom pune în discuţie şi vom vota că domnul Axinia nu poate reveni pe funcţia de viceprimar”.

De cealaltă parte, Cătălin Nechifor, preşedintele PSD Suceava, a recunoscut că Nicu Axinia nu mai are calitatea de membru al acestei formaţiuni politice şi că nu a înaintat nici vreo cerere de a fi reprimit în partid.

„Noi suntem de părere că trebuie respectate hotărârile judecătoreşti. Este, într-adevăr, o situaţie atipică, dar primarul din Broşteni şi prefectul de Suceava trebuie să clarifice situaţia”, a opinat Nechifor.

Articol preluat din MONITORUL DE SUCEAVA

 
Design by Free WordPress Themes