3 mai 2012

Lista sucevenilor care îşi doresc să fie primari în oraşele judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)


Peste 100 de candidaţi vor intra în competiţia electorală pentru funcţiile de primar din cele 16 localităţi urbane ale judeţului Suceava. Cei mai mulţi candidaţi sunt în municipiul Suceava, iar cei mai puţini, câte patru, sunt în oraşele Milişăuţi şi Frasin.
Funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ este vizată de nouă suceveni, candidaturile acestora fiind acceptate de Biroul Electoral Municipal. Pentru Primăria Suceava şi-a mai depus candidatura şi un cetăţean italian, Bruno D’Ambrosio, însă dosarul i-a fost respins deoarece acesta nu are cetăţenie română. La Suceava, actual primar Ion Lungu va candida din partea PD-L pentru cel de-al treilea mandat.

Printre primarii de municipii şi oraşe care vor să obţină al treilea mandat consecutiv se numără şi actualii edili din Gura Humorului, liberalul Marius Ursaciuc, din Fălticeni, democrat-liberalul Vasile Tofan, şi din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban, acesta  urmând să candideze ca independent. De remarcat faptul că la Fălticeni va candida şi Constantin Bulaicon, primul primar pe care l-a avut acest municipiu după decembrie 1989, acesta fiind reprezentantul Partidului Poporului – Dan Diaconescu. Printre candidaţii din Fălticeni care nu se află la prima încercare de a obţine funcţia de primar se mai număr şi Vasile Moroşanu, propus de Partidul Ecologist Român, precum şi independentul Ioan Ilişescu.
Printre cei care vor să obţină un nou mandat de primar se numără şi actualul edil din Vatra Dornei, Ioan Moraru. Acesta vrea să obţină al doilea mandat consecutiv şi al treilea mandat de primar în Vatra Dornei, el ocupând această funcţie şi în perioada 1996-2000.
Nu în ultimul rând, trebuie spus în oraşul Vicovu de Sus, actual primar Gheorghe Schipor candidează pentru cel de-al cincilea mandat, în timp ce la Solca, primarul Valeruţ Hofnăr Ţăranu vrea să obţină al patrulea mandat.


Vă prezentăm în continuare lista completă a candidaţilor de primar din municipiile şi oraşele din judeţ:
Suceava
Ion Lungu – PD-L
Alexandru Băişanu – USL
Adrian Macovei – UNPR
Petru Juravle – PRM
Adrian Arămescu – PP-DD
Octavian Moţac – PP – LC
Gheorghe Ignatescu – PNŢCD
Dan Fănel Dăscălescu – Partidul Forţa Civică
Cristian Victor Ilie – Partidul Verde

Gura Humorului
Marius Ursaciuc – USL
Ionuţ Creţuleac – PD-L
Ghiocel Boghiu – PRM
Stelian Simiganovschi – UNPR
Anilore Plaiu – PP – DD

Fălticeni
Vasile Tofan – PD-L
Cătălin Coman – USL
Arald Drăgan – UNPR
Paraschiva Mercore – PRM
Vasile Moroşanu – Partidul Ecologist Român
Ioan Ilişescu – independent
Constantin Bulaicon – PP - DD

Rădăuţi
Aurel Olărean – PD-L
Petru Carcalete – USL
Constantin Lazăr – PNŢCD
Traian Andronachi – UNPR
Dumitru Ciobotariu – PP-DD
Samoilă Luchian – PRM

Vatra Dornei
Ioan Moraru – USL
Ilie Boncheş – PD-L
Mihai Cioată – independent
Serenela Timinschi Simireanu – PP-DD
Rodica Albei – Partidul Verde
Dorin Grosinschi – UNPR
Vasile Mustea – PP-LC
Cezar Ioja - independent

Câmpulung Moldovenesc
Gabriel Şerban – independent
Ioan Ţăran – PD-L
Mihăiţă Negură – USL
Ioan Alboi Şandru – UNPR
Doru Ciumău – PRM

Siret
Adrian Popoiu – USL
Vasile Tablan – PD-L
Florin Fasolă – PP-DD
Ilie Enache – UNPR

Solca
Valeruţ Hofnăr Ţăranu – PD-L
Gheorghe Bahan – USL
Petru Bahan – UNPR
Gheorghe Pipirigeanu – PRM
Daniel Florin Romaniuc – PP-DD

Broşteni
Stelian Chirilă – PD-L
Gheorghe Bălan – PSD
Nicolae Chiriac – PNL
Nicu Axinia – UNPR
Vasile Rusu – PP-DD
Viorel Dulgheru – PRM
Constantin Baroiu – independent

Cajvana
Gheorghe Tomăscu – USL
Gheorghe Iacoban – PD-L
Filip Mîrza – UNPR
Nechita Savu – PP-DD
Gavril Rîpan Titieni – Forţa Democrată

Liteni
Tomiţă Onisii – PD-L
Vasile Irinel Costan – PSD
Constantin Ciubotaru – PNL
Ilie Cristian Gontaru – PRM
Gheorghe Tănăsuc – UNPR
Petrea Hurmuz – PP-DD

Milişăuţi
Mircea Laurus – USL
Mihai Viţega – PD-L
Mircea Calenciuc – UNPR
Vasile Peslari – PP-DD

Salcea
Ilie Lungu – PD-L
Viorel Lubera – USL
Florin Cheia – UNPR
Corneliu Dumitru Ilisăi – PRM
Mircea Belţic – Partidul Verde
Gabriel Atodiresei – PP-DD

Frasin
Marinel Balan – PD-L
Constantin Volanschi – USL
Constantin Sergiu Sahlean – PRM
Ioan Moroşan – PP-DD

Vicovu de Sus
Gheorghe Schipor – USL
Vasile Iliuţ – PD-L
Reveca Nistor Juravle – independent
Constantin Rusu Ilaş – PP-DD
Gheorghe Usachi - UNPR
Gheorghe Schipor - PRM

Dolhasca
Maria Cojocariu – PD-L
Iulian Gheorghiţă – USL
Nicolae Guşetu – UNPR
Ioan Creţu – PRM
Aurel Daicu – PP-DD

Articol preluat din MONITORUL DE SUCEAVA

1 mai 2012

“Mafia lemnului”, responsabilă de creşterea preţurilor lemnului la licitaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)


Preţurile tot mai mari la care a fost adjudecată masa lemnoasă la ultimele licitaţii dau fiori reci agenţilor economici din domeniu, care spun că sunt aduşi în pragul falimentului. Aceştia acuză presiuni şi concurenţa neloială a unor agenţi economici care deservesc interesele unei “mafii a lemnului”.

Agenţii economici din domeniul exploatării lemnului şi-au exprimat nemulţumirile vineri, la Adunarea Generală a Sucursalei ASFOR Bucovina, în prezenţa conducerii Direcţiei Silvice Suceava, care gestionează 70% din suprafaţa forestieră a judeţului.

Aceştia au solicitat să fie luate măsuri, arătându-se nemulţumiţi de faptul că preţul masei lemnoase a crescut artificial, din cauza concurenţei foarte mari la licitaţii, dar şi a supralicitării nejustificate de către unele firme.

Conform preşedintelui sucursalei ASFOR Bucovina, Mihai Melinte, una dintre cauze este existenţa unui număr exagerat de mare de firme atestate, multe din acestea cu activitate “la negru”, strigări de preţuri nejustificate la licitaţii, dar şi alte cauze. Acesta a exemplificat modul în care au crescut preţurile masei lemnoase, în defavoarea celor care o exploatează şi prelucrează:

“În cazul masei lemnoase pe picior din pădurile statului, dacă preţul mediu de adjudecare pentru 2011 a fost de 116 lei/mc, la licitaţia principală aferentă anului 2012 concurenţa mare a dus la un preţ mediu de adjudecare de 182 lei/mc. În 2001 preţul mediu la licitaţie a fost de 59,7 lei/mc. În zece ani acesta s-a triplat, în timp ce preţul cherestelei s-a majorat doar cu circa 30%”.

Cum unii cereau chiar plafonarea preţurilor şi micşorarea preţurilor de pornire a licitaţiilor (care sunt convenabile, după cum au recunoscut alţi agenţi economici), directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Marius Răguşitu, le-a explicat că asemenea măsuri nu pot fi luate, pentru că la rândul ei, instituţia pe care o reprezintă este tot agent economic şi funcţionează după condiţiile economiei de piaţă, nu face protecţie socială.

“Preţurile mari la licitaţii nu sunt făcute de noi, ci chiar de cei care licitează. Nu putem să le impunem noi să nu ofere mai mult celor care vor o anumită parcelă”, a explicat Marius Răguşitu.

În acelaşi timp, el a precizat că preţurile exagerate obţinute pe anumite exploatări forestiere nu sunt benefice nici Direcţiei Silvice, pentru că numai anul acesta, în astfel de cazuri, au fost reziliate contracte de exploatare a 75.000 de metri cubi de masă lemnoasă, care rămâne blocată până la o nouă licitaţie de atribuire.


Firme fantomă, acte false şi sute de mii de metri cubi de lemn exploataţi ilegal

Cea mai radicală poziţie în această privinţă a fost cea a şefului Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, Costel Girigan, care a spus că principalii vinovaţi de creşterea exagerată a preţului masei lemnoase sunt firmele fantomă, create pentru a servi intereselor anumitor persoane din umbră, care nu au voie să facă afaceri cu lemne, dar acţionează prin intermediul altora.

El a spus că de multe ori acele firme şi-au permis să ofere preţuri exagerate, care nu se justifică economic, pentru exploatarea unor parcele de pădure, doar pentru a putea acoperi astfel exploatările ilegale.

“Am găsit o sumedenie de firme de care nu a auzit nimeni, care au obţinut acte pe sute de mii de metri cubi de masă lemnoasă care nu au acoperire. Unii obţin teancuri de avize pe care le scot apoi la vânzare, sunt pe piaţă şi o mulţime de avize falsificate, cu care se acoperă legal cantităţile de masă lemnoasă exploatate ilegal”, a declarat şeful ITRSV.

Acesta susţine că legislaţia este încă prea permisivă, iar măsurile de contracarare a activităţilor ilegale de exploatare a lemnului sunt insuficiente.

“Pentru a putea rezista şi voi aţi ajuns în situaţia de a încălca legea pentru a face faţă concurenţei neloiale a celor care lucrează la negru”, a spus Costel Girigan, fără a fi contrazis de agenţii economici.

Ca măsură de combatere a intruziunii oportuniştilor, care fac prăpăd în pădure şi pentru că nu ştiu să o exploateze civilizat, şeful ITRSV a propus respectarea legislaţiei europene în domeniu, prin care în zonele împădurite să poată desfăşura activităţi economice doar cei din comunităţile locale de acolo, în special cei care au experienţă în domeniul exploatării masei lemnoase şi care au şi dotările necesare, nu doar o firmă-fantomă.

“Dacă nu luăm atitudine acum, copiii noştri vor lua atitudine împotriva noastră”, a concluzionat el, cerându-le agenţilor economici care au dovedit în timp că sunt serioşi să fie uniţi contra celor care fac această activitate doar pentru a da „tunuri”.

Cititi articolul si comentariile in MONITORUL DE SUCEAVA

 
Design by Free WordPress Themes